کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ضرورت تسهیل فرآیندهای بانکی و لجستیکی برای توسعه ظرفیت صادرات البرز به اقلیم کردستان

29 بهمن 1404 ساعت 19:00

همایش تخصصی "اقلیم کردستان عراق؛ بازاری در دسترس و راهبردی برای توسعه صادرات استان البرز" با حضور مسئولان ملی، استانی و فعالان اقتصادی و با تاکید بر مزیت‌های مقرراتی و اقتصادی این منطقه به عنوان فرصتی کم‌هزینه و منعطف برای توسعه صادرات کالا، خدمات فنی و صنایع‌دستی استان برگزار و بر ضرورت حضور حرفه‌ای و مستمر فعالان اقتصادی ایران در این بازار تأکید کرد.


  به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی البرز، عبدالامیر ربیهاوی مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران در همایش تخصصی "اقلیم کردستان عراق؛ بازاری در دسترس و راهبردی برای توسعه صادرات استان البرز" با تشریح ساختار حقوقی و اقتصادی اقلیم کردستان عراق اظهار کرد: این اقلیم در برخی حوزه‌ها از مقررات سخت‌گیرانه دولت مرکزی عراق تبعیت نمی‌کند و همین موضوع فرصت‌های ویژه‌ای برای صادرکنندگان ایرانی ایجاد کرده است.
وی با اشاره به تجربه ممنوعیت صادرات برخی محصولات کشاورزی به بغداد در سال‌های گذشته افزود: در همان مقطع، صادرات به اقلیم کردستان ادامه داشت که نشان‌دهنده انعطاف این بازار است.
ربیهاوی همچنین به رونق پروژه‌های عمرانی، ساخت‌وساز و توسعه زیرساخت‌های گردشگری در اقلیم اشاره کرد و گفت: از سال ۲۰۲۵ موج جدیدی از سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در اربیل و سلیمانیه آغاز شده و این موضوع فرصت مناسبی برای صادرات مصالح ساختمانی، تجهیزات فنی و خدمات مهندسی فراهم کرده است.
برگزاری همایش‌های اقتصادی؛ فرصتی برای بهره‌برداری از بازارهای راهبردی کشورهای همسایه
احمد غلامی، دبیرکل اتاق بازرگانی البرز نیز در این همایش با اشاره به سیاست‌های دولت در تقویت اقتصاد ملی تاکید کرد: سلسله همایش‌هایی که با محوریت استاندار محترم البرز برگزار می‌شود، با هدف بهره‌مندی فعالان اقتصادی از بازارهای راهبردی همسایه طراحی شده است.
غلامی با بیان اینکه محوریت این همایش بر بازار اقلیم کردستان عراق است، افزود: این دومین همایش از این سلسله نشست‌هاست؛ پیش از این همایش عمان برگزار شده بود و امروز نیز همایش اقلیم کردستان با حضور فعالان اقتصادی استان برگزار می‌شود. ما امیدواریم از تجربه و حضور کارشناسان و میهمانان استفاده کنیم و فرصت بهره‌برداری از تجربه‌های آنان فراهم شود.
تسهیل مسیر صادرات و بهره‌برداری از توانمندی‌های استان البرز
در ادامه همایش، میرابراهیم صدیق، مدیرکل سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری البرز بر اهمیت بخش صادرات به‌ عنوان یکی از محورهای کلیدی توسعه اقتصادی استان تأکید کرد و گفت: معرفی کشورهای همسایه به‌ عنوان بازار هدف، از برنامه‌های مهم معاونت اقتصادی استانداری البرز است که به دستور استاندار پیگیری و دنبال می‌شود.
مدیرکل سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری البرز با اشاره به ظرفیت‌های صنعتی، غذایی، دارویی، فلزی، شیمیایی و ساختمانی این استان بر نقش واحدهای تولیدی در تحقق ارزآوری و رشد اقتصادی تاکید کرد.
صدیق همچنین تصریح کرد: استانداری البرز و دستگاه‌های دولتی استان موظف به تسهیل مسیر صادرات هستند و با همکاری فعالان اقتصادی تلاش می‌کنند موانع اداری و بانکی کاهش یابد‌. اعزام هیات‌های تجاری، ایجاد شبکه‌های ارتباطی پایدار و حل مشکلات مرتبط با گمرک و بانک نیز از اولویت‌های نهادهای اقتصادی استان است تا صادرات البرز با موفقیت و پایداری انجام شود.
وی با تقدیر از همکاری دستگاه‌های مختلف و فعالان اقتصادی تأکید کرد که برگزاری همایش‌هایی نظیر معرفی ظرفیت‌های اقلیم کردستان، فرصت مناسبی برای هموار کردن مسیر صادرات و بهره‌گیری از تجربیات میدانی در بازارهای هدف است و ابراز امیدواری کرد که این اقدامات منجر به شکوفایی هر چه بیشتر اقتصاد استان البرز شود.
تأکید بر واقع‌بینی تجاری و شناخت در روابط تجاری میان طرفین
در ادامه نشست، جهانبخش سنجابی دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با نگاهی تحلیلی به ساختار اقتصادی اقلیم کردستان، تأکید کرد: اقلیم یک بازار مستقل در چارچوب عراق است و فعالان اقتصادی باید آن را با شناخت دقیق سازوکارهای اداری، مالیاتی و تجاری و نه صرفاً به‌ عنوان بخشی از بازار بغداد تحلیل کنند.
وی با اشاره به حجم قابل توجه مبادلات تجاری ایران و عراق، تصریح کرد: سهم اقلیم کردستان از تجارت دو کشور قابل توجه است، اما این سهم در سال‌های اخیر با نوساناتی همراه بوده و برای تثبیت و افزایش آن، نیازمند حضور حرفه‌ای‌تر بخش خصوصی هستیم. به گفته سنجابی، صادرات موفق به اقلیم مستلزم برنامه‌ریزی بلندمدت، ایجاد دفتر یا شریک محلی و پایش مستمر تحولات سیاسی و اقتصادی منطقه است.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق همچنین بر لزوم پرهیز از صادرات مقطعی و هیجانی تأکید کرد و افزود: بازار اقلیم بازاری مبتنی بر رابطه و اعتماد است. اگر فعال اقتصادی پس از یک دوره کوتاه حضور، بازار را ترک کند، بازیابی اعتماد هزینه‌بر خواهد بود. وی پیشنهاد داد اتاق بازرگانی البرز با همکاری اتاق مشترک ایران و عراق، هیأت‌های تجاری تخصصی و هدفمند به اربیل و سلیمانیه اعزام کند تا مذاکرات تجاری به شکل سازمان‌یافته دنبال شود.
ضرورت حفظ کیفیت، ثبات برند و شبکه‌سازی حرفه‌ای در بازار اقلیم کردستان عراق
در ادامه، نصرالله رشنودی سرکنسول سابق جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر اهمیت برندینگ و ثبات کیفیت کالاهای صادراتی گفت: بازار اقلیم به کیفیت و بسته‌بندی حساس است و کوچک‌ترین افت کیفیت می‌تواند به اعتبار برند ایرانی آسیب بزند.
وی توصیه کرد فعالان اقتصادی با برقراری ارتباط مستمر با اتاق‌های بازرگانی اربیل و سلیمانیه و استفاده از ظرفیت کنسولگری‌های ایران، حضور خود را در این بازار تثبیت کنند.
دعوت از فعالان اقتصادی ایران به حضور در نمایشگاه اربیل
قدرت منصوری رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره‌کل صمت استان البرز نیز در این همایش با اشاره به سیاست تمرکز بر بازارهای همسایه، از برنامه‌ریزی برای حضور هدفمند استان البرز در نمایشگاه صنعت ساختمان اربیل خبر داد و گفت: سازمان توسعه تجارت و نهادهای حمایتی آمادگی دارند از شرکت‌های صادرات‌محور برای حضور در این رویداد حمایت کنند.
وی حضور منسجم در نمایشگاه‌های تخصصی را یکی از مسیرهای مؤثر برای تثبیت جایگاه برندهای ایرانی در اقلیم دانست.
تسهیل ارزی و نقش شبکه بانکی برای کمک به پیشبرد آن
در بخش دیگری از این نشست و با طرح موضوع رفع تعهد ارزی صادرکنندگان، یوسفعلی مهرپویا دبیرکمیسیون هماهنگی بانک‌های استان البرز با اشاره به ظرفیت شبکه بانکی این استان بیان کرد: یکی از دغدغه‌های اصلی صادرکنندگان، نحوه بازگشت ارز و تسویه تعهدات است و بانک‌ها آماده‌اند با ارائه مشاوره‌های تخصصی و معرفی مسیرهای قانونی، ریسک فعالیت صادرکنندگان را کاهش دهند. وی با اشاره به نقش بانک ملی در فرآیندهای ارزی افزود: تعامل مستقیم با شعب ارزی و استفاده از ابزارهایی نظیر ضمانت‌نامه‌های ارزی و سازوکارهای رسمی تسویه می‌تواند از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کند.
مهرپویا همچنین این پیشنهاد را مطرح کرد که نشست‌های تخصصی مشترک میان بانک‌ها و صادرکنندگان فعال در بازار عراق برگزار شود تا پیش از عقد قراردادهای تجاری، تمامی فرآیندهای بانکی به‌ صورت شفاف تبیین گردد. وی تقویت روابط کارگزاری و شناخت دقیق بانک‌های طرف مقابل در اقلیم را نیز از الزامات کاهش ریسک مبادلات مالی دانست.
اعلام آمادگی دفتر رایزنی ایران برای ارائه اطلاعات اقتصادی لازم به تجار ایرانی
در ادامه آزاد برتنی رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق در قالب حضوری وبیناری در این نشست به استقرار سه رایزن بازرگانی ایران در شهرهای مختلف عراق اشاره و به اهمیت راهبردی بازار این کشور برای توسعه صادرات ایران اشاره کرد.
وی در ادامه اقلیم کردستان عراق را بازاری پویا با تقاضای مستمر در حوزه‌های ساختمانی، غذایی و خدمات فنی برشمرد و گفت: شرکت‌های ایرانی می‌توانند با ثبت شرکت محلی حضور پایدار داشته باشند.
رایزن بازرگانی ایران در اقلیم کردستان عراق همچنین از آمادگی دفتر رایزنی برای ارائه اطلاعات درباره تجار معتبر و فرصت‌های سرمایه‌گذاری خبر داد.
در این نشست، حسین بیگ‌محمدزاده عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی البرز و از صادرکنندگان فعال به اربیل، با ارائه تجربه عملی خود از این بازار گفت: اقلیم کردستان بازاری رقابتی اما مستعد برای برندهای ایرانی است و حضور مقطعی در آن نتیجه‌بخش نخواهد بود.
وی در ادامه تاکید کرد: مصرف‌کننده اقلیم به کیفیت پایدار، بسته‌بندی حرفه‌ای و استمرار تأمین کالا اهمیت می‌دهد.
بیگ‌محمدزاده در ادامه افزود: ایجاد شبکه توزیع محلی و پایبندی به تعهدات قراردادی، شرط موفقیت در این بازار است و تولیدکنندگان استان باید با نگاه بلندمدت وارد شوند.
به گفته وی، در صورت تسهیل فرآیندهای بانکی و لجستیکی، ظرفیت صادراتی البرز به اقلیم کردستان می‌تواند به شکل قابل توجهی افزایش یابد.
ظرفیت صادرات صنایع‌دستی البرز از طریق ظرفیت اتاق بازرگانی البرز
مرتضی کوهنورد عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی البرز و رئیس انجمن صادرکنندگان استان البرز نیز در این همایش با اشاره به ظرفیت‌های مغفول‌مانده صادرات خدمات و صنایع‌دستی اظهار کرد: تمرکز صادرات نباید صرفاً بر کالاهای صنعتی باشد و هنرمندان صنایع‌دستی نیز می‌توانند با حمایت اتاق بازرگانی سهم قابل توجهی از بازار اقلیم را به دست آورند.
رئیس انجمن صادرکنندگان استان البرز تاکید کرد: ایجاد پاویون‌های تخصصی صنایع‌دستی و خدمات فنی در نمایشگاه‌های اقلیم، راهکاری عملی برای توسعه این بخش است و اتاق بازرگانی می‌تواند با سازمان‌دهی هدفمند، بستر حضور حرفه‌ای هنرمندان و شرکت‌های خدماتی را فراهم کند.
البرز ظرفیت تأمین نیازهای بازار اقلیم کردستان دارد
در ادامه، مدیران و مسئولان استانداری با اشاره به سیاست دولت در تقویت دیپلماسی اقتصادی و تمرکز بر بازارهای همسایه، برگزاری این همایش را در راستای معرفی بازارهای هدف به تولیدکنندگان البرزی دانستند.بر اساس موارد مطرح شده از سوی مسئولان اقتصادی البرز، این استان با برخورداری از صدها واحد صنعتی در حوزه‌های غذایی، دارویی، شیمیایی، ساختمانی، فلزی و دانش‌بنیان، ظرفیت بالایی برای تأمین نیازهای بازار اقلیم کردستان دارد.
مسئولان استانی همچنین عنوان کردند که مأموریت دستگاه‌های اجرایی، تسهیل مسیر صادرات، کاهش موانع اداری، پیگیری مشکلات بانکی و گمرکی و سازماندهی اعزام هیأت‌های تجاری به بازارهای هدف است.
همچنین تاکید شد که معاونت اقتصادی استان البرز آمادگی دارد که مسائل و چالش‌های صادرکنندگان این استان را در سطح ملی پیگیری کند و با ایجاد شبکه‌های ارتباطی، زمینه صادرات مستمر و پایدار را فراهم آورد.


کد مطلب: 2388

آدرس مطلب :
https://www.sedayesanatgar.ir/news/2388/ضرورت-تسهیل-فرآیندهای-بانکی-لجستیکی-توسعه-ظرفیت-صادرات-البرز-اقلیم-کردستان

صدای صنعتگر
  https://www.sedayesanatgar.ir